Maija Kauhanen

Maija Kauhanen
Biography

Maija Kauhanen – yhden naisen orkesteri

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet – polyrytmien sekä vahvan beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen soundin vain yhden muusikon voimin. Maija Kauhanen on valovoimainen ja karismaattinen artisti, yhden naisen orkesteri ja Emma-voittaja, jonka ura on kansainvälisessä nosteessa.

Monipuolinen multi-instrumentalisti, laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja konsertoi ahkerasti ympäri Suomea ja eri puolilla maailmaa. Vuonna 2017 Maija Kauhanen valittiin maailman suurimman folkmusiikkitapahtuman Womexin showcase-esiintyjäksi ja Etelä-Korean kiertue toi takataskuun paikallisen levytyssopimuksen. Vuonna 2018 Maijan tähdittämiä festivaaleja olivat muun muassa Tallinn Music Week, Rudolstadt-Festival, Budapest Ritmo, Finest Sounds Tokiossa, Festival Boreal Teneriffalla, Festival Cordas Azoreilla ja Folkelarm Oslossa. Kotimaassa Maija nähtiin muun muassa Kaustisen, Ilmiön, TEFestin ja Juuri Nyt Urban Folk Festivalin eiintyjäkaartissa.

Maijan ensimmäinen sooloalbumi Raivopyörä julkaistiin keväällä 2017 Suomessa, Keski-Euroopassa sekä Iso-Britanniassa saksalaisella Nordic Notes -levymerkillä. Tuottajana toimi Colin Bass. Maija ja Raivopyörä ovat saaneet ylistäviä arvioita ja voittaneet arvostettuja ja tavoiteltuja palkintoja, kuten Suomen Arvostelijain liiton myöntämän Kritiikin kannukset -maininnan “vuoden parhaasta taiteellisesta läpimurrosta”, Etnogaalan Vuoden tulokas -palkinnon, kanteleliiton Vuoden Kantele -maininnan sekä Emma-palkinnon vuoden parhaasta etnoalbumista.

Maijan erikoistumisalue on harvinainen Saarijärven kantele ja sen monet, osin jo häviämässä olevat soittotyylit. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita sekä täysin uusia soittimia. Maijan musiikissa liikutaan vahvoissa tunnelmissa ja useassa kappaleessa teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Tekstit kertovat ihmissuhteiden haasteista, kotiväkivallasta ja peloista, mutta mukaan mahtuu myös paljon iloa, lohtua ja toivoa.

Sooloesiintymisen lisäksi Maijan tärkeimmät kokoonpanot ovat Okra Playground, palkitun virolaisen kansanlaulajan Mari Kalkunin yhtye Mari Kalkun & Runorun sekä rempseä kamarifolkyhtye Rönsy.

Spotify: Raivopyörä (2017)

Youtube: Kehtolaulu Live at Festival Norpas 2018